woonvormen en begeleiding.

Woon voorzieningen

De problematiek van onze cliënten is verschillend. Daarom hebben we woon voorzieningen ingericht zodat ze cliënt een woonvoorziening heeft die het beste aansluit op zijn hulpvraag.

 

Cliënten die langdurig zorg en begeleiding nodig hebben, kunnen terecht bij een van de volgende voorzieningen:

 

Woonpaviljoen.
Iedere cliënt krijgt een persoonlijke mentor. Deze stelt samen met hem een begeleidingsplan op. Hierin is onder andere aandacht voor het vinden van een zinvolle dagbesteding. Zoals: het ontwikkelen van hobby’s, recreëren en terugkeer in het arbeidsproces. Veel cliënten van de paviljoens werken binnen Traverse of doen vrijwilligerswerk.

Eigen kamer
Iedere cliënt heeft een eigen kamer. De maaltijden worden gebruikt in de gemeenschappelijke huiskamer. Ook heeft elk paviljoen een eigen keuken waarvan de cliënt gebruik kan maken. Bijvoorbeeld om koffie of thee te zetten, of een ei te bakken. Cliënten werken zoveel mogelijk mee in het huishouden van het paviljoen.

 Maatzorg
Cliënten van de woonpaviljoens die meer lichamelijke zorg nodig hebben kunnen terecht bij de afdeling Maatzorg. Hier kunnen zij tijdelijk verblijven als overbrugging naar een regulier zorgcentrum. Ook biedt Maatzorg een alternatief voor mensen die vanwege de aard van hun problematiek niet terecht kunnen in een verzorgingstehuis.

 

Terreinwonen
Een zelfstandige woonvorm op het terrein van Traverse voor cliënten die een zekere mate van zelfstandigheid hebben maar toch aangewezen zijn op onze centrale voorzieningen zoals: ontmoetingsruimte, wasserij, maaltijdvoorziening en medicijnverstrekking.

 

Aanleunwonen
Een begeleide woonvorm voor ex-daklozen die voorheen intern woonden bij Traverse en in staat zijn om, met begeleiding, zelfstandig te wonen. De woningen staan verspreid over Tilburg. Een aantal staat in de buurt van de opvang van Traverse waardoor de cliënt makkelijk kan terugvallen op voorzieningen en diensten die we daar bieden zoals, maaltijdvoorziening, koffie drinken in de ontmoetingsruimte en deelname aan recreatieve activiteiten en werkprojecten.

 

Groepswonen
Een kleinschalige woonvoorziening voor maximaal drie personen voor mensen die  redelijk zelfstandig zijn maar niet graag alleen wonen. De cliënt krijgt praktische ondersteuning waardoor zelfstandig wonen mogelijk blijft. Iedere bewoner heeft een eigen zit-slaapkamer met wastafel. Sanitaire voorzieningen worden gedeeld. Al naar gelang de behoefte van de bewoners wordt er samen gekookt en gegeten.

 

De volgende voorzieningen zijn voor thuisloze cliënten die langdurig zorg nodig hebben en daarbij vaak kampen met een chronische verslaving:

 

Ambulant woonteam
Dit team begeleidt vooral verslaafde cliënten die in veel gevallen ook kampen met psychische problemen. Mensen die zonder begeleiding niet zelfstandig kunnen wonen. De cliënten worden regelmatig bezocht en krijgen praktische begeleiding. De begeleiding kent geen maximale duur. De woningen zijn verspreid over Tilburg.

 

dienstcentrum
De begeleiders van het dienstencentrum bieden de cliënten hulp bij financiële zaken, zoals bij het verkrijgen van een zwerversuitkering of het betalen van de ziekenfondspremie. We proberen met onze ‘vaste klanten’ een vertrouwensrelatie op te bouwen en hen te begeleiden naar een woonsituatie. Dit kan binnen Traverse zijn maar ook daarbuiten.

 

sociaal pensioen
Psychiatrische patiënten met een langdurige verslaving kunnen meestal niet terecht binnen de psychiatrie of andere instellingen. Het alternatief is leven op straat. Een hard leven waartegen de meesten niet (meer) zijn opgewassen. Het sociaal pension biedt deze mensen een humane plek om te wonen. Er vindt geen behandeling plaats

Begeleiding
De begeleiding richt zich op het zo zelfstandig mogelijk functioneren van de cliënt. Er is veel aandacht voor persoonlijke verzorging en het aanbrengen van structuur in het dagelijks leven. Een psychiatrisch verpleegkundige van GGZ biedt ondersteuning bij de begeleiding. Er is 24 uur per dag begeleiding aanwezig.

Eigen kamer
Cliënten hebben hun eigen kamer en kunnen tot ’s avonds tien uur terecht in de gemeenschappelijke huiskamer. De maaltijden worden gezamenlijk gebruikt en er zijn vaste koffie- en theetijden.

 

Soms heeft een cliënt voor korte tijd opvang nodig of kan hij na het volgen van een leer- werktraject weer zelfstandig wonen. Voor deze mensen hebben we de volgende voorzieningen:

 

 jongerenpension
De meeste jongeren weten zich goed te redden. Zij gaan naar school of hebben werk en als er iets mis dreigt te gaan kunnen ze terugvallen op familie of vrienden. Bij de jongeren die in het jongerenpension wonen is dit niet het geval. Veel van hen hebben geen contact meer met het eigen gezin, spijbelen van school, kunnen geen baan vinden, hebben psychische problemen, gebruiken overmatig alcohol en drugs of komen regelmatig in contact met de politie. Vanwege de combinatie van hun problemen kunnen deze jongeren niet binnen de reguliere instellingen terecht en zwerven noodgedwongen van de ene slaapplaats naar de andere. Voor deze jongeren is er: het jongerenpension.

Werk- en leertraject
Iedere jongere krijgt een eigen mentor. Samen stippelen zij een werk- en leertraject uit van een jaar. Hierin is veel aandacht voor sociale vaardigheden en het aanbrengen van structuur en regelmaat in het dagelijks leven.

Eigen kamer
De jongeren hebben een eigen kamer en kunnen gebruik maken van de gezamenlijke keuken. Om de jongeren te leren zelfstandig te koken is er één keer per week een kookactiviteit onder begeleiding van een medewerker.

Nazorg
Voor jongeren die het pension na een jaar verlaten en zelfstandig gaan wonen, is er een nazorgtraject. De jongere krijgt tot maximaal een half jaar begeleiding van Traverse.

Samenwerking
Het jongerenpension werkt nauw samen met onder andere: ROC (voor onderwijs en vaardigheidstrainingen), Alexander Calder (regiepunt jongeren), Sociale Zaken gemeente Tilburg, Kompaan, RIBW, reclassering en politie.

 

Crisisopvang.
De cliënt slaapt meestal met meerdere personen op een kamer. Er is een afdeling voor mannen en voor vrouwen. Kinderen slapen met hun moeder op de vrouwenafdeling. Er is een gemeenschappelijke huiskamer waar de cliënten samen eten, de krant kunnen lezen en een deel van hun vrije tijd kunnen doorbrengen. We proberen voor onze cliënten een zo goed mogelijk vervolg te regelen. Dit kan een plek binnen Traverse of een andere instelling zijn, of zelfstandig wonen.

 

Kinderen
Ook gezinnen met kinderen kunnen bij de crisisopvang terecht. In een speciaal ingerichte ruimte kunnen ouders met kinderen zich terugtrekken. Er is een kinderactiviteiten medewerker aanwezig die de ouders ondersteunt bij hun taak als opvoeder en activiteiten voor de kinderen organiseert.

 

Sinds april 2010 is de crisisopvang uitgebreid met het Gezinshuis. Gezinnen worden bij voorkeur hier geplaatst.

 Gezinshuis
In het Gezinshuis heeft elk gezin een eigen woonruimte met een keuken en sanitaire voorzieningen. Ouders en kinderen hebben een aparte slaapkamer.

 

Er is ruimte voor drie tot vier gezinnen, afhankelijk van de gezinsgrootte. Het maximale aantal inwoners is 12. De verblijfsduur varieert, afhankelijk van de mogelijkheden van het gezin en de woonruimte die vrijkomt,  tussen de zes maanden en twee jaar

 

Begeleiding
De gezinnen krijgen ondersteuning en begeleiding om hun leven weer op orde te krijgen. Hierbij hoort ook het vinden van geschikte woonruimte elders.

 

De begeleiders van het gezinshuis zijn dagelijks aanwezig. Voor noodgevallen is er 24 uur per dag iemand beschikbaar

 

Gasthuis Waalwijk
Het Gasthuis biedt onderdak aan mensen vanaf 18 jaar, die dakloos zijn en daardoor in nood verkeren. Het Gasthuis is gevestigd in een woonhuis waar ongeveer zes personen kunnen verblijven. Cliënten moeten gemotiveerd zijn om toe te werken naar een vaste woon- of verblijfplaats.

 

Kortdurende intensieve opvang.

De trajectbegeleider stelt in samenspraak met de cliënt een begeleidingsplan op. Hierbij gaan we uit van de wensen en mogelijkheden van de cliënt. De persoonlijk begeleider ondersteunt bij het uitvoeren van het begeleidingsplan en de dagelijkse gang van zaken.
De begeleiding richt zich op:

 

  • Wonen
  • Dagbesteding (werken, leren, recreëren)
  • Financiën (inkomensbeheer, budgetteren)
  • Lichamelijke en geestelijke gezondheid
  • Opbouwen en onderhouden van een sociaal netwerk

 

De cliënt kan verschillende cursussen en vaardigheidstrainingen volgen die bijdragen aan zijn zelfstandigheid. Het aanbod stemmen we af op de hulpvraag. Zo bieden we een cursus koken, budgetteren en sociale vaardigheidstraining.

 

Elke cliënt heeft een eigen zit- slaapkamer met daarin een keukenblok.
Er is een gezamenlijke woonkeuken. De sanitaire voorzieningen worden gedeeld.
Binnen de voorziening kunnen 15 personen wonen. De maximale verblijfsduur is een jaar. Als het traject succesvol is doorlopen stroomt de cliënt uit naar een zelfstandige woning. Indien nodig biedt Traverse tijdelijke nazorg.